Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ποινές "χάδι"..μπορεί ακόμα και για γέλια!! για τους λαθρέμπορους που αλωνίζουν τα Ελληνικά ύδατα

«Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και 6.000 ευρώ εγγύηση» ήταν οι ποινές που επιβλήθηκαν -μέχρι να δικαστούν- στα μέλη του πληρώματος του
πλοίου «TIGHNABRUAICH», το οποίο μετέφερε 37.055.000 λαθραία τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών και 52 συσκευασίες καπνού των 25 γραμμαρίων.



Παρ’ όλο που η επιχείρηση θεωρείται -και όχι αδίκως- ως μια από τις πλέον αποδοτικές των τελευταίων ετών όσον αφορά την πάταξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων, η όποια επιτυχία φαίνεται να επισκιάζεται από την αντιμετώπιση της οποίας μέχρι στιγμής τυγχάνουν οι δράστες.

Την ώρα που, σύμφωνα με την Έκθεση Δασμών και Φόρων του Τελωνείου Αργοστολίου, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί από τα κατασχεθέντα τσιγάρα ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ (!), οι διακινητές είναι ελεύθεροι ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους...

Από την άλλη μεριά, οι άνδρες του Λιμενικού, ενώ διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να φτάσουν στην σύλληψη των δραστών, αισθάνονται βαθιά απογοήτευση βλέποντας την τροπή που παίρνει τώρα η συγκεκριμένη υπόθεση.

«Πρόκειται για συνηθισμένη διαδικασία» διευκρινίζουν στο zougla.gr κάποιοι «καλά γνωρίζοντες» για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.«Δυστυχώς, κανείς δεν προφυλακίζεται για λαθρεμπορία. Μέχρι να δικαστούν αφήνονται ελεύθεροι. Δηλαδή, τους δίνεται στην ουσία η δυνατότητα να ξαναφύγουν. Είναι εξαιρετικά σύνηθες το φαινόμενο». (!)

«Κινδύνευσε η ζωή μας»

Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια που νιώθει ένας από τους περίπου 30 Λιμενικούς που συμμετείχαν στην καταδίωξη του πλοίου «TIGHNABRUAICH». Το πλήρωμα του λαθρεμπορικού αποτελείτο από οκτώ Ουκρανούς, έναν Έλληνα και ένα Λιβανέζο. Οι δύο τελευταία ήταν σε ισάριθμα φουσκωτά τα οποία ήταν φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα και ετοιμάζονταν για διανομή.


 Ο ίδιος άνδρας του Λιμενικού, μιλώντας στο zougla.gr, εκφράζει την αγανάκτηση του, διερωτώμενος γιατο πώς είναι δυνατόν να αφήνονται ελεύθεροι αυτοί που κατά τη διάρκεια της συμπλοκής δεν δίστασαν ακόμη και να πυροβολήσουν με καλάσνικοφ !  Ισχυρισμός ο οποίος μπορεί να μην επιβεβαιώνεται επίσημα, ωστόσο οι άνδρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση μάλλον γνωρίζουν καλύτερα...

«Συμμετείχαν πλωτά της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Πάτρας και της Ιθάκης. Επιχείρησαν πάνω από 30 άνδρες του Σώματος. Οι πληροφορίες ήρθαν από το αεροπλάνο της Frontex που κάνει έλεγχο στα σύνορα. Τους προσεγγίσαμε και τους διατάξαμε να σταματήσουν αλλά δεν το υπάκουσαν. Τότε ρίξαμε προειδοποιητικές βολές και αυτοί απάντησαν με καλάσνικοφ! Κινδύνευσε η ζωή μας! Μάλιστα, προσπάθησαν να εμβολίσουν με το καράβι τους, το Super Puma της Πάτρας. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Τώρα τους αφήνουν ελεύθερους» καταλήγει οργισμένος...

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως, είναι και τα λεγόμενα ενός άλλου αξιωματικού από την Πάτρα, ο οποίος ερωτώμενος για την επιχείρηση, ανέφερε ότι «αντηλλάγησαν πυροβολισμοί ωστόσο τα χειρότερα αποτράπηκαν καθώς κατάφεραν να επιβιβασθούν έγκαιρα στο πλοίο-στόχο και να συλλάβουν τους διακινητές».

Πώς δρουν τα κυκλώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λαθρέμποροι προσπαθούν να εμβολίσουν τα περιπολικά του Λιμενικού, κάτι που είναι πλέον του προφανούς πως ο κίνδυνος για τα πληρώματα είναι μεγάλος. Κάθε φορά που το ύποπτο πλοίο, παρά και τους προβλεπόμενους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, δεν σταματά , τότε οι άνδρες της Ακτοφυλακής επιβιβάζονται σ' αυτό και ακινητοποιούν τους επικίνδυνους λαθρεμπόρους.

Στον συγκεκριμένο χώρο λαθρεμπορίας συνήθως δραστηριοποιούνται Ουκρανοί, μέλη διεθνούς κυκλώματος, που φορτώνουν τσιγάρα αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης κυρίως Κίνας, αλλά και από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ρωσία και Σιγκαπούρη.

Πολύ συχνά, στην επιχείρηση διακίνησης χρησιμοποιείται μεγαλύτερο σκάφος, το λεγόμενο «σκάφος-μάνα» και η ποσότητα μεταφορτώνεται σε μικρότερο, συνήθως ταχύπλοο φουσκωτό. Πάντα στο σκοτάδι. Κάτι που αντιμετωπίζεται από τους Λιμενικούς με τη χρήση θερμικής κάμερας.





ρεπορτάζ Παναγ.Βλαχουτσάκος
πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου