Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Προβλήματα μνήμης, ακόμη και άνοια,μπορεί να προκαλέσει η ολική αναισθησία

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η γενική αναισθησία μπορεί προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα, όπως φθορά της μνήμης ή ακόμη και Αλτσχάιμερ
Η επίδραση των αναισθητικών στον εγκέφαλο έχει αρχίσει να απασχολεί αρκετά τους
επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν όλο και περισσότερο το αν και κατά πόσο επηρεάζονται οι λειτουργίες και η υγεία γενικότερα.
Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η γενική αναισθησία μπορεί προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα, όπως φθορά της μνήμης ή ακόμη και Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα έπειτα από την ανάλυση στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει από παλαιότερες έρευνες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότερα από 9.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που είχαν ξεπεράσει την ηλικία των 65 ετών.
Κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα άτομα αυτά είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούσαν ολική αναισθησία.
Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες  να εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ, επειδή τα αναισθητικά ενισχύουν την ανάπτυξη φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Η φλεγμονή με τη σειρά της προκαλεί τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση της νόσου.
«Μία από τις θεωρίες που υπάρχουν αναφέρει ότι κατά την ολική αναισθησία τα νεύρα είναι 'ξύπνια' και αισθάνονται πόνο», εξηγεί στη Daily Mail ο δρ Timo Pales, αναισθησιολόγος μέχρι πρότινος σε νοσοκομείο της Ελβετίας. «Έτσι, το σώμα παράγει ορμόνες του στρες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό. Για τον λόγο αυτόν, κάποιος που πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε ολική αναισθησία, μπορεί να παρουσιάσει μεταστάσεις, λόγω της κατασταλτικής επίδρασης που ασκείται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που σκοτώνουν τους εχθρούς του οργανισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου