Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Νέοι ιοί στο Facebook με τη μορφή βίντεο - Επηρέασαν πάνω από 200.000 υπολογιστές στην Ελλάδα

Νέος πονηρός ιός με το… μοίρασμα βίντεο, κατέκλυσε το Facebook προσβάλλοντας περισσότερους από 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ελλάδα. Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκτιμούν πως πρόκειται για έναν από τους πιο επικίνδυνους ιούς, διότι οι
χρήστες της πιο δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης βλέπουν στο προφίλ τους διαδικτυακούς φίλους -όχι κάποιον άγνωστο- να τους καλούν να κάνουν share (κοινοποίηση) σε ελκυστικά βίντεο.
Όσοι μπουν στον πειρασμό και κάνουν το λάθος κοινοποίησης, αυτόματα «αρρωσταίνουν», ενώ αν προσπαθήσει να δει το βίντεο του ύποπτου link, τότε εμφανίζεται στον υπολογιστή του ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τον καλεί να κάνει πρώτα εγκατάσταση ενός προγράμματος που θα του επιτρέψει να δει το υλικό. Αυτή η εγκατάσταση όμως είναι το «διαβατήριο» για την εισβολή κακόβουλου λογισμικού που μπλοκάρει τα προγράμματα του υπολογιστή και χρειάζεται βοήθεια ειδικού για να αφαιρεθεί.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση του ιού, που προσδιορίστηκε από τι εκατοντάδες αναφορές πολιτών που χρησιμοποιούν το Facebook, και ανεβάζουν post ενημέρωσης σε άλλους χρήστες για την ύπαρξη του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και ένας δεύτερος ιός που «σαρώνει» το Facebook. Οι χρήστες βλέπουν ότι έχουν εισερχόμενο μήνυμα στο inbox (κουτί αλληλογραφίας) από άγνωστο που τους καλεί να γίνουν διαδικτυακοί φίλοι. Συνήθως τα πρόσωπα που εμφανίζονται έχουν ξένα ονόματα -όπως Hellen Albert Nelson- και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στόχος είναι να αποδεχτείς το αίτημα φιλίας τους και να κολλήσεις ιό που προέρχεται από «μαύρους» χάκερ, όπως ονομάζονται αυτοί που χακάρουν χωρίς να αποσκοπούν σε χρηματικό όφελος. Αν οι χρήστες δεν «τσιμπήσουν» στο δόλωμα τότε το facebook τους ενημερώνει λίγες ημέρες αργότερα: «Αυτό το μήνυμα δεν είναι πια διαθέσιμο, γιατί χαρακτηρίστηκε ενοχλητικό ή σπαμ».

 
Πηγή: thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου