Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

ΜΟm: Μην πειράζετε τον Κοσμά, αφήστε τον ήσυχο!

«Μη πειράζετε τον Κοσμά!» παρακαλεί η MOm τους πολίτες που συναντούν, τις τελευταίες ημέρες, στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας (κυρίως από τον Άγιο Κοσμά μέχρι το Φάληρο) μια ενήλικη αρσενική φώκια. 

O Κοσμάς όπως τον έχει ονομάσει η οργάνωση, είναι ταλαιπωρημένος, με ένα πρόσφατο άσχημο τραύμα στο πίσω αριστερό του πτερύγιο, έχει χάσει πολύ βάρος και είναι μάλλον προχωρημένης ηλικίας.
  
Η MOm παρακολουθεί την
κατάστασή του, σε συνεργασία με την υπεύθυνη κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού και ήδη χορηγήθηκε στο ζώο κατάλληλη δόση αντιβίωσης μακράς διάρκειας.
 Μη το πλησιάσετε , μη αφήνετε να το πλησιάσουν παιδιά και ζώα κατοικίδια και αδέσποτα γιατί υποφέρει από το τραύμα και τότε γίνεται επικίνδυνο και δαγκώνει. Ούτε να του ρίξετε νερό , γιατί δεν θέλει . Για αυτό βγήκε και στην ξηρά . Για να ηρεμήσει 

 Οι φώκιες γενικά δεν είναι επιθετικά ζώα προς τον άνθρωπο. Είναι γενικά επιφυλακτικές και κρατάνε αποστάσεις απο ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νερό. 

Οι φώκιες σε αντίθεση με τα δελφίνια βγαίνουν τακτικά στη στεριά για να ξεκουραστούν, όπου μπορούν να παραμείνουν χωρίς πρόβλημα για πολλές ώρες. «Γι΄ αυτό», απευθύνει έκκληση η MOm, «αν αντιληφθείτε την ύπαρξη του Κοσμά σε μια παραλία παρακαλούμε τηρείστε τις παρακάτω οδηγίες»:

– Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου. 

– Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την αναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία. 

– Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά στη φώκια και να την αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει.

Σκεφθείτε ότι το άσχημο τραύμα που έχει το ζώο (λείπει ολόκληρο κομμάτι από το πίσω του πτερύγιο) πιθανότατα προκλήθηκε από το δάγκωμα άλλου αρσενικού ζώου, άρα έχετε έτσι μια εικόνα για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα δόντια μιας ενήλικης φώκιας

– Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν. – Διώξτε αδέσποτα ζώα μακριά του. – Ενημερώστε μας για τη θέση του. ...
«Μη πειράζετε τον Κοσμά!» παρακαλεί η MOm τους πολίτες που συναντούν, τις τελευταίες ημέρες, στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας (κυρίως από τον Άγιο Κοσμά μέχρι το Φάληρο) μια ενήλικη αρσενική φώκια. O Κοσμάς όπως τον έχει ονομάσει η οργάνωση, είναι ταλαιπωρημένος, με ένα πρόσφατο άσχημο τραύμα στο πίσω αριστερό του πτερύγιο, έχει χάσει πολύ βάρος και είναι μάλλον προχωρημένης ηλικίας. Η MOm παρακολουθεί την κατάστασή του, σε συνεργασία με την υπεύθυνη κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού και ήδη χορηγήθηκε στο ζώο κατάλληλη δόση αντιβίωσης μακράς διάρκειας. Fokia- Kosmas 3 Μη το πλησιάσετε , μη αφήνετε να το πλησιάσουν παιδιά και ζώα κατοικίδια και αδέσποτα γιατί υποφέρει από το τραύμα και τότε γίνεται επικίνδυνο και δαγκώνει. Ούτε να του ρίξετε νερό , γιατί δεν θέλει . Για αυτό βγήκε και στην ξηρά . Για να ηρεμήσει Fokia- Kosmas 1 Οι φώκιες γενικά δεν είναι επιθετικά ζώα προς τον άνθρωπο. Είναι γενικά επιφυλακτικές και κρατάνε αποστάσεις απο ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νερό. Οι φώκιες σε αντίθεση με τα δελφίνια βγαίνουν τακτικά στη στεριά για να ξεκουραστούν, όπου μπορούν να παραμείνουν χωρίς πρόβλημα για πολλές ώρες. «Γι΄ αυτό», απευθύνει έκκληση η MOm, «αν αντιληφθείτε την ύπαρξη του Κοσμά σε μια παραλία παρακαλούμε τηρείστε τις παρακάτω οδηγίες»: – Μην πλησιάσετε τη φώκια σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων. Αν το επιθυμείτε παρατηρήστε την από απόσταση με ησυχία και φωτογραφίστε την, καθώς έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα από τα σπανιότερα θηλαστικά στον πλανήτη και το μοναδικό είδος φώκιας της Μεσογείου. – Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να την αναγκάσετε να γυρίσει πίσω στη θάλασσα και προπάντων μην τη βρέξετε. Το ζώο έχει επιλέξει να βρίσκεται στη στεριά γιατί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ησυχία. – Μην αφήσετε παιδιά να τρέξουν κοντά στη φώκια και να την αγγίξουν. Είναι επικίνδυνο, καθώς το ζώο θα ενοχληθεί και θα τρομάξει και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσπαθήσει να δαγκώσει. Σκεφθείτε ότι το άσχημο τραύμα που έχει το ζώο (λείπει ολόκληρο κομμάτι από το πίσω του πτερύγιο) πιθανότατα προκλήθηκε από το δάγκωμα άλλου αρσενικού ζώου, άρα έχετε έτσι μια εικόνα για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα δόντια μιας ενήλικης φώκιας. – Μην αφήσετε κατοικίδια ζώα να το πλησιάσουν. – Διώξτε αδέσποτα ζώα μακριά του. – Ενημερώστε μας για τη θέση του. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/min-piraxete-ton-kosma-ekklisi-tis-mom-stous-polites-na-min-enochlisoun-tin-arseniki-fokia-ean-tin-sinantisoun-se-kapia-akti-sta-notia-proastia-echi-travmatisti-ke-echi-lavi-iatriki-voithia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου