Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Χιλή: Oλόκληρες πόλεις και χωριά σκεπάστηκαν από στάχτη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Καλμπούκο [Βίντεο+Εικόνες]

Το ηφαίστειο της Χιλής, Καλμπούκο, ξύπνησε δύο φορές μετά από αδράνεια μισού αιώνα και άφησε τις πόλεις γύρω του γεμάτες στάχτη.
Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η έκρηξη του Καλμπούκο είναι σοβαρή και απρόβλεπτη από την προηγούμενη του ηφαιστείου Βιλαρίκα.
Επικίνδυνα αέρια καλύπτουν τον ουρανό, ενώ εκφράζονται φόβοι για πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων.
Ένα πυκνό στρώμα στάχτης σκέπασε τους δρόμους της πόλης Πουέρτο Βάρας και προκάλεσε φυσικά κόκκινο συναγερμό στην περιοχή με τους πολίτες να εκκενώνουν τις οικίες τους.
 
Το Πουέρτο Βάρνας μπορέι να βρίσκεται περί τα 30χλμ μακριά από το ηφαίστειο, όμως οι ισχυροί άνεμοι και η φορά τους μετέφερε τεράστιες ποσότητες στάχτης στην πόλη. 
Οι αρχές χτύπησαν κόκκινο συναγερμό στην περιοχή με τους πολίτες να εκκενώνουν τις οικίες τους, αφού η αναπνοή στην χιλιανή πόλη έγινε ανυπόφορη, μια μέρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Καλμπούκο στη Νότια Χιλή.
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή κοντά στο ηφαίστειο, καθώς αποκλείστηκε από τις στάχτες.


  "Ξυπνήσαμε με μια πυκνή ομίχλη πάνω από την πόλη η οποία δεν έχει ακόμη καθαρίσει. Έχουμε ένα στρώμα καπνού από πάνω μας" ανέφερε ένα από τους κατοίκους. 
Περί τους 6.000 πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη και άλλες γειτονικές του ηφαιστείου εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης στάχτης και αερίων στον αέρα.


  Η εισπνοή της ηφαιστειακής στάχτης είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία αφού τα αέρια που τη συνοδεύουν είναι δηλητηριώδη και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες στην όραση και ερεθισμό της επιδερμίδας.
 Ένα άλλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι μεγάλες ποσότητες στάχτης εγκυμονεί κινδύνους για καταρρεύσεις οροφών και μόλυνση των υδάτων.

 

Ο καθηγητής David Pyle, ο οποίος μελετά τη συμπεριφορά των ηφαιστείων της Χιλής εδώ και έναν αιώνα κατατάσσει τις εκρήξεις του Καμπούλκο μεταξύ των ισχυρότερων και υποστηρίζει πως η στάχτη μπορεί να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό και να φτάσει στην Αυστραλία.
«Προς το παρόν η δραστηριότητά του έχει παύσει αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μετά», αναφέρειι στη Daily Mail.

Εκατοντάδες άνθρωποι από την πόλη Puerto Montt έσπευσαν να προμηθευτούν βενζίνη μόλις άρχισε η έκρηξη ενώ τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν για να μην λεηλατηθούν. Μάλιστα, οι πτήσεις προς την πόλη ακυρώθηκαν. Στάχτη κάλυψε τους δρόμους και τα αυτοκίνητα μέχρι και την πόλη Villa La Angostura της Αργεντινής.







M.Gordova
Πηγή: RT
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου