Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παγκάρι εν μέσω κρίσης ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια ευρώ:"Πόλεμος" στην Τήνο για το παγκάρι του Ναού της Ευαγγελίστριας

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει στην Τήνο μεταξύ των κατοίκων και της Μητρόπολης, μετά την τροπολογία που δίνει στην Εκκλησία τον έλεγχο του ιδρύματος που διαχειρίζεται την τεράστια ακίνητη περιουσία και το παγκάρι του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστιας.

Την Κυριακή, εκατοντάδες κάτοικοι υποδέχτηκαν με άγριες διαθέσεις στο νησί τον Μητροπολίτη Σύρου και Νήσων, Δωρόθεο, τον αποδοκίμασαν και του πέταξαν νερά και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Του ζήτησαν να φύγει, φωνάζοντάς του οτι είναι ανάξιος και
ανεπιθύμητος στο νησί. Τελικά μέσα σε πανδαιμόνιο ο μητροπολίτης κατάφερε να μπει μέσα και οι πόρτες έκλεισαν πίσω του.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τεράστια ποσά από τις δωρεές και τα τάματα των πιστών, περνούν πλέον στον έλεγχο της εκκλησίας, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου το 1823, με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας.

Πανδαιμόνιο επικράτησε και κατά την έξοδο του Μητροπολίτη, με τους κατοίκους να κινούνται εναντίον του και να πετούν ότι είχαν στα χέρια τους. Μια θερμόαιμη κάτοικος μάλιστα πέταξε εναντίον του μία μαύρη σημαία με ξύλινο κοντάρι.

Τελικά, ο μητροπολίτης Δωρόθεος φυγαδεύτηκε από τους αστυνομικούς και έφυγε από το νησί με σκάφος του Λιμενικού.

Το ίδρυμα, από την ίδρυσή του το 1825, είναι ταυτισμένο με το νησί και τους κατοίκους του, αφού με τα χρήματα από το παγκάρι της Παναγίας της Τήνου ιδρύθηκαν σχολεία και η σχολή καλών τεχνών, έγινε η ηλεκτροδότηση του νησιού, φτιάχτηκε το λιμάνι, επισκευάζονται δρόμοι, χρηματοδοτείται το νοσοκομείο και το γηροκομείο, ενισχύονται άνεργοι.

Τώρα, που ο έλεγχος του αυτοτελούς κοινοφελούς ιδρύματος περνάει στην Εκκλησία οι κάτοικοι φοβούνται ότι όλα αυτά θα σταματήσουν.

Η ακίνητη περιουσία του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι τεράστια, με κληροδοτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αστρονομικά είναι τα έσοδα από τα τάματα και τις δωρεές των πιστών στο παγκάρι.

Μόνο πέρυσι, εν μέσω κρίσης τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο παγκάρι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του ιδρύματος όμως είναι τόσο μεγάλες που οι διοικούντες αποφάσισαν να εκποιήσουν χρυσό από τα τάματα για να κλείσει ο προυπολογισμός και να μη διακοπεί το φιλανθρωπικό έργο.
 πηγη: megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου