Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Η υδατοκαλλιέργεια χταποδιών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ανησυχούν τους επιστήμονες

Octopus Paul II is pictured at the Sea Life Centre in the western German city of Oberhausen, November 2, 2010. Paul II replaces World Cup oracle Octopus Paul, who died last week. The young French-born octopus was transferred to the Sea Life Centre some weeks ago so that Paul I could teach him predictive powers, but unfortunately Paul I died before he could do that, a spokeswoman said. It has not yet been decided whether Paul II will predict the results of the European Football Championship in 2012. Picture taken November 2, 2010. REUTERS/Pool (GERMANY - Tags: ANIMALS SOCIETY SPORT SOCCER)


Τα χταπόδια για τη γεωργία δεν είναι μόνο ανήθικα αλλά βαθιά επιβλαβή για το περιβάλλον, λένε οι επιστήμονες.scientists say.
Από τη Μεσόγειο μέχρι τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τα χταπόδια θεωρούνται γαστρονομική λιχουδιά και η ζήτηση αυξάνεται. Από τα εκτιμώμενα ετήσια αλιεύματα των 350.000 τόνων τα δύο τρίτα πηγαίνουν σε
ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα (το ένα τρίτο των παγκοσμίων αλιευμάτων καταλήγουν στην Κίνα) αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι επίσης μεγάλοι εισαγωγείς χταποδιών.

Για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση, πολλές χώρες πειραματίζονται με την αύξηση των χταποδιών σε τεχνικές συνθήκες.
Μια Ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι τα αβγά χταποδιού θα πρέπει να εκτραφούν τοJapanese company reported hatching octopus eggs 2017 και θέλει να ανοίξει το πρώτο της αγρόκτημα το 2020. In Spain,
Στην Ισπανία συνεχίζονται τα πειράματα σε δεξαμενές σε γή και σε μεγάλα "αγροκτήματα".
Frieda, a nine-month-old female octopus (lat.: Octopus Vulgaris) tries to open a jar, which contains her favourite seafood snacks of shrimps,crabs and clams in Munich's Hellabrunn Zoo March 14, 2003. REUTERS/AlexandraWinkler
An octopus opening a jar
Image: REUTERS/AlexandraWinkler REUTERSAX/JOH
Όμως όπως υποστηρίζουν μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για περιβαλλοντικούς λόγους, θα πρέπει να αποφύγουμε τα χταπόδια των καλλιεργειών.

Υπάρχει ήδη ένας πλούτος έρευνας που δηλώνει ότι τα χταπόδια είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και πιο ευφυή ζώα στον ωκεανό. Μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα, να επιλύσουν προβλήματα (και να θυμούνται τις απαντήσεις για μήνες)recognise individual human facessolve problems  και υπάρχουν μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν πόνο και πόνο.
Πολυάριθμα βίντεο στο διαδίκτυο για τα χταπόδια που διαφεύγουν από τις δεξαμενές τους ή για την κλοπή αλιευμάτων αλιέων έχουν τροφοδοτήσει μια ανθρώπινη γοητεία octopuses escaping from their tanks or stealing fishermen's catchesμε το μόνο ασπόνδυλο που η Δήλωση του Κέιμπριτζ για τη συυνείδηση του 2012 θεωρεί αισθητή μαζί με τα θηλαστικά και τα πουλιά 2012 Cambridge Declaration on Consciousness 
Η διατήρηση ευφυών ζώων όπως τα χταπόδια σε μεγάλες βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, θέτει πολλά ηθικά ζητήματα και πολλά από αυτά εξαρτώνται από το πως εξελίχθηκε η υδατοκαλλιέργεια κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Εκτός από τις δεοντολογικές επιφυλάξεις, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας χταποδιού ανησυχούν επίσης οι επιστήμονες.

Η ποσότητα της τροφής που απαιτείται για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί ένα χταπόδι είναι τρείς φορές το βάρος του ίδιου ζώου και δεδομένου ότι τα χταπόδια είναι σαρκοφάγα και ζουν σε έλαια ψαριών και πρωτεϊνών, θέτοντας σε κίνδυνο την εκτροφή τους λόγω μεγαλύτερων πιέσεων σε ένα ήδη υπερεκμετάλλευση θαλάσσιων ecoystem
Salted octopus are placed out to dry on a beach in Nazare October 29, 2013.  REUTERS/Rafael Marchante
Salted and dried
Image: REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: SOCIETY FOOD)
Aκόμη και όσο αυξάνεται η ζήτηση, η καλλιέργεια χταποδιών είναι ακόμα στα σπάργανα. Οι ερευνητές και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη καταλάβει αξιόπιστους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανά τα χταπόδια κατά τη διάρκεια της νηπιακής τους ζωής και οι εκμεταλλεύσεις που υπάρχουν μπορούν να βρουν δυσκολίες στο να διαχειριστούν ένα τέτοιο έξυπνο ζώο.

Τα χταπόδια είναι μόνο ένας από τους τεράστιους αριθμούς θαλάσσιων ζώων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για φαγητό και η ιδέα της καλλιέργειας τους θέτει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μας με έναν κατασπαρμένο φυσικό κόσμο.

M.Gordova
Πηγή:weforum.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου