Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Από ποιούς θα ζητήσει τα λεφτά του πίσω το υπουργείο Οικονομικών

Τριπλό «κυνήγι» για τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» επιδόματα. Οι τρεις ομάδες που θα μπουν στο στόχαστρο. Πότε θα γίνουν οι έλεγχοι.
Οση …γαλαντομία έδειξε προεκλογικώς το υπουργείο Οικονομικών στο μοίρασμα των επιδομάτων -σε αρκετές περιπτώσεις προχώρησε ακόμη και σε προκαταβολή των ποσών στους δικαιούχους- άλλη τόση αυστηρότητα αναμένεται να δείξει μετεκλογικώς σε αυτούς που κατέληξαν να εισπράξουν χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται.


Τρεις ομάδες θα μπουν στο στόχαστρο: όσοι εισέπραξαν

προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, όσοι εισέπραξαν κοινωνικό μέρισμα και όσοι πήραν προκαταβολή του επιδόματος τέκνων

Στο τέλος Μαΐου κλείνει η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης. Ηδη σήμερα, γίνεται νέα πληρωμή: περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ σε 124.500 δικαιούχους. Και από τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι διασταυρώσεις. Αναζητούνται όσοι εισέπραξαν προκαταβολή (ο αριθμός τους ξεπερνά τις 700.000) αλλά δεν προχώρησαν τελικώς στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Εφόσον εντοπιστούν, θα κληθούν να γυρίσουν τα χρήματα της προκαταβολής πίσω.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αφορά σε όσους θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα. Ηδη οι πρώτοι θα βρουν από σήμερα χρήματα στους λογαριασμούς τους ενώ θα ακολουθήσουν τουλάχιστον ακόμη δύο πληρωμές: στις 10 Ιουνίου και στις 10 Ιουλίου. Οσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα θα ελεγχθούν:

1.Οσοι εμφανίστηκαν στη φορολογική δήλωση του 2013 να φιλοξενούνται και στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μερίσματος ή τη φορολογική δήλωση του 2014 να μην φιλοξενούνται πλέον.
2.Οσοι «εξαφάνισαν» φιλοξενούμενους από την εφαρμογή του μερίσματος.
3.Οσοι μετέτρεψαν τη «φιλοξενία» σε «δωρεάν παραχώρηση»
Στη διαδικασία των ελέγχων, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, θα εμπλακεί και ο ΟΓΑ ο οποίος, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του μερίσματος, έχει το δικαίωμα να καλέσει τους φορολογούμενους που θα διεκδικήσουν το μέρισμα για να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και θα βασιστούν σε «κριτήρια κινδύνου».

Η τρίτη ομάδα στους οποίους θα γίνουν έλεγχοι είναι οι γονείς με παιδιά. Καταβλήθηκαν προκαταβολές σε περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους οι οποίοι πέρυσι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Μόλις παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Α21 (είναι οι αιτήσεις είσπραξης του επιδόματος) θα γίνουν διασταυρώσεις ώστε να εντοπιστούν και αυτοί που δεν υπέβαλαν την αίτηση για το 2014 και αυτοί οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια με βάση τα εισοδήματα του 2013 που θα αποτυπωθούν στη φορολογική δήλωση του 2014.

πηγη:thetoc.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου