Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μέχρι Οκτώβριο του 2014 νέο ασφαλιστικό

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο οδηγούν σε αναπροσαρμογές και μεταρρυθμίσεις.  

Μέτρα, όπως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, που αναπόφευκτα οδηγούν σε αναπροσαρμογές των συντάξεων, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Από το κείμενό του, που συντάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP), και αποκαλύπτει η «Κ», προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να
σχεδιάσει και να συμφωνήσει έως τον

Οκτώβριο του 2014 με την τρόικα σε νέο ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «ενώ η μεταρρύθμιση του 2010 ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, οι δαπάνες για συντάξεις παραμένουν από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε.». Για να αντιμετωπιστούν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα (concerns) η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων σε συνεργασία με την τρόικα:

1. Να πραγματοποιήσει αναλογιστική μελέτη για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών και των εφάπαξ, έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

2. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, τον Οκτώβριο θα συμφωνήσει με την τρόικα σε παραμετρικές αλλαγές (σ.σ. όρια ηλικίας και ποσοστά αναπλήρωσης).

3. Αυτές οι αλλαγές θα ψηφιστούν τον Νοέμβριο από τη Βουλή και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι πέραν αυτών που έχει ήδη καταργήσει, θα προχωρήσει στην κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων ή και όλων των φόρων και τελών που επιβαρύνουν συναλλαγές και χρηματοδοτούν ασφαλιστικά Ταμεία, κύρια και επικουρικά από το 2015. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ρητά και το «Αγγελιόσημο» (advertising nuissance taxes) μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται τα Ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Τον Μάιο θα ανανεωθεί και θα συμπληρωθεί η λίστα των φόρων υπέρ τρίτων (είναι προαπαιτούμενο για την υποδόση του Ιουνίου). Μάλιστα, επειδή η τρόικα θεωρεί ότι κάποιοι φορείς θα επιχειρήσουν να αποκρύψουν την ύπαρξη των συγκεκριμένων πόρων, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να τους αναφέρουν ακόμη και ανωνύμως.

Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την κατάργηση των φόρων που εισπράττονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί η «τρύπα»: «είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, είτε να μειωθούν οι δαπάνες», αναφέρεται. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το βάρος θα πέσει προφανώς στις δαπάνες, δηλαδή στις συντάξεις.

Δημοσιονομικά μέτρα

Αν και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεν προβλέπει πρόσθετα μέτρα για το 2014, ρητά αναφέρεται ότι οι δαπάνες θα «παγώσουν» στα επίπεδα του 2013. Με άλλα λόγια οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα είναι μειωμένες κατά 320 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτές που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η τρόικα είχε ζητήσει να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά τελικά αποφασίστηκε η συγκράτηση των δαπανών να καταγραφεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επίσης, αναφέρεται ότι η οποιαδήποτε ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής λόγω δικαστικών αποφάσεων θα καλυφθεί με μέτρα που θα αφορούν τις επαγγελματικές ομάδες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, εν προκειμένω δικαστικούς και ένστολους.

Νέο κοινωνικό μέρισμα

Πάντως, η κυβέρνηση πέτυχε να υπάρξει πρόβλεψη στο Μνημόνιο ότι θα δοθεί και νέο κοινωνικό μέρισμα (πέραν των 525 εκατ. ευρώ) εάν στην επόμενη αξιολόγηση διαπιστωθεί ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το επιτρέπει. «Θα εξετάσουμε και θα συμφωνήσουμε με την τρόικα τη σκοπιμότητα νέας εφάπαξ δαπάνης στον επόμενο έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται», αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του Μνημονίου. Η τρόικα ήθελε να αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών.

Μείωση φόρων

Για το 2015, το Μνημόνιο ανοίγει παράθυρο για μείωση φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό τον επόμενο χρόνο και προκειμένου να το καλύψει δεσμεύεται να παρατείνει την εισφορά αλληλεγγύης, όπως ισχύει σήμερα (in full). Ωστόσο, αναφέρεται ότι το ζήτημα θα επανεξετασθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το ύψος του κενού. Η τρόικα το υπολογίζει σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι είναι πολύ χαμηλότερο του 1 δισ.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου