Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ανοίγει και πάλι το Βόρειο πέρασμα στην Αρκτική NSR (Northern Sea Route)


Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ανοίξει και πάλι το Northern Sea Route (Βόρειο πέρασμα-NSR) στην Αρκτική το οποίο συντομεύει κατά 30 ημέρες σχεδόν το ταξίδι από τα λιμάνια της Aπω Ανατολής στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπη. Το Βόρειο πέρασμα έχει ανοίξει για τη
διεθνή ναυτιλία από το 2010 καθώς πριν το χρησιμοποιούσαν μόνο ρωσικά πλοία.
Πέρυσι διέπλευσαν το NSR, 46 πλοία έναντι 34 το 2011 και μόλις 6 το 2010. Μεταξύ αυτών των πλοίων και δύο ελληνικά το OB RINER της Dynagas με φορτίο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG Carrier) το οποίο πέρασε δυο φορές από το NSR και το Skyfrost Reefer της Laskaridis Shipping με φορτίο κατεψυγμένα ψάρια, το οποίο διέπλευσε μία φορά το πέρασμα. Η Laskaridis Shipping ήταν πάντως η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που χρησιμοποίησε το NSR, το 2011 με το πλοίο Rainfrost.
Όπως αναφέρει στη «Ν» ο εκ- πρόσωπος της Laskaridis Shipping, Πέτρος Ποντικός, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με το NRS, το 2013 αναμένεται να περάσουν από Βόρειο Πέρασμα περισσότερα από 70 πλοία, ενώ η Laskaridis Shipping σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τέσσερις φορές το NSR.
Επίσης, όπως σημειώνει η ρωσική διοίκηση του περάσματος, έχει αμβλύνει λίγο τις απαιτήσεις και δεν αποκλείεται φέτος να επιτρέψει το πέρασμα και σε πλοία που δεν είναι τύπου ice class, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει πάγος.
Τα θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα της Αρκτικής συζητήθηκαν και σε πρόσφατη διεθνή διάσκεψη στο Οσλο στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης. Συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Μεταφορών (αρμόδιοι και για τη ναυτιλία) της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Κόχι Σεκιμίζου και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις σχετικά με τη ναυσιπλοΐα στην Αρκτική, θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική ναυτιλιακή πολιτική. Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι κυρίαρχο θέμα για την περιοχή παραμένει η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η ανάγκη συνεργασίας στην έρευνα και διάσωση, καθώς και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των παράκτιων χωρών.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας ανέδειξε και την ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής. Επίσης συμφωνήθηκε ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος ο Κώδικας Ασφαλείας για τα πλοία που δραστηριοποιούνται στα πολικά ύδατα polar code).
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Clarkson’ s, τα πλοία τύπου ice class που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στα πολικά ύδατα ανέρχονται 10.812, είναι 133,2 εκατ. GT, και έχουν ένα μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια.
Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν σημαντική παρουσία στα πλοία του τύπου αυτού. Ενδεικτικά από τις εισηγμένες στο αμερικάνικοχρηματιστήριο εταιρείες η Tsakos Energy Navigation (TEN) έχει στο στόλο της περίπου 25 ice class δεξαμενόπλοια.
Η Capital Product Tanker του Ευάγγελου Μαρινάκη περιλαμβάνει στο στόλο της 14 δεξαμενόπλοια τύπου ice class, ενώ η Stealth Gas του Χάρη Βαφειά προχώρησε πρόσφατα στην παραγγελία τεσσάρων ice class πλοίων μεταφοράς υγραερίου (LPG Carriers). Στο ξηρό φορτίο και η Diana Shipping του κ. Συμεών Παληού προχώρησε στην παραγγελία δυο ice class panama.
Από τις μη εισηγμένες εταιρείες σημαντική παρουσία στα πλοία Ice Class έχει η Minerva Μarine με 23 δεξαμενόπλοια του τύπου αυτού στο στόλο της, η Thenamaris με 12 ice class δεξαμενόπλοια και άλλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.





naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου