Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Κτηματολόγιο: Μια νέα «τελευταία ευκαιρία» Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο που φέρνει η κυβέρνηση

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Ακόμη μία παράταση, έως το τέλος του 2024, για την οριστικοποίηση των εγγραφών σε 313 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006, σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. [INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]

Tη δυνατότητα να δηλωθούν οικόπεδα που καταγράφηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις 36 περιοχές στις οποίες το

κτηματολόγιο «έκλεισε» από το 2018 σκοπεύει να παρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, έδωσε ακόμα μια παράταση, έως το τέλος του 2024, για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών σε 313 περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006.

Τέλος, προβλέπει ενημέρωση των δήμων από το κτηματολόγιο έπειτα από κάθε μεταβίβαση ακινήτου, ώστε να καταργηθεί η υποχρέωση παροχής «πιστοποιητικού μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η κτηματογράφηση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με δύο πιλοτικά προγράμματα. Επελέγησαν μικροί δήμοι (προ-καποδιστριακοί) σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εγγραφές στο κτηματολόγιο θα γίνονταν οριστικές έπειτα από 16 χρόνια, περίοδος που στη συνέχεια μειώθηκε στα 14 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες 23 περιοχές «έκλεισαν» το 2017 (170.084 ιδιοκτησιακά δικαιώματα) και ακόμη 13 το 2018 (133.312 ιδιοκτησιακά δικαιώματα).

 

Υστερα από αρκετές διαμαρτυρίες, το 2019 (με τον νόμο 4623), η πολιτεία αποφάσισε να δώσει μια κοινή ημερομηνία για την οριστικοποίηση των εγγραφών στις 313 περιοχές (αντιστοιχούν σε 7.293.068 ιδιοκτησιακά δικαιώματα) που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006. Η ημερομηνία αυτή παρατάθηκε δύο φορές, έως το τέλος του 2023.

Το ζήτημα αυτό αγγίζουν ρυθμίσεις σχεδίου νόμου για το κτηματολόγιο, το οποίο παρουσιάστηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή. Οπως είχε ήδη προαναγγείλει ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης, το υπουργείο επιθυμεί να δώσει διέξοδο στους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτά τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης, με αποτέλεσμα αυτά να καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Με το σχέδιο νόμου, λοιπόν, δίνεται για τρίτη φορά παράταση στην οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πριν από το 2006 (έως τον Νοέμβριο του 2024, που είναι η νέα ημερομηνία για την ολοκλήρωση όλου του κτηματολογίου).

 

 Θα δοθεί η δυνατότητα να δηλωθούν οικόπεδα που καταγράφηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις 36 περιοχές στις οποίες το κτηματολόγιο «έκλεισε» από το 2018.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Παράλληλα, προχωράει σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου για την αξιοπιστία του κτηματολογίου: δίνει το δικαίωμα στις περιοχές που «έκλεισαν» το 2017 και 2018 οι πολίτες να καταχωρίσουν ως δικά τους τα «αγνώστου ιδιοκτήτη», χωρίς να πρέπει να προσφύγουν δικαστικά. Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τη ρύθμιση, δεν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις για τα ακίνητα αυτά (πλην τυχόν αγωγής διεκδίκησής τους).

Η ρύθμιση αυτή είναι νομικά προβληματική και για τον λόγο αυτό οι προηγούμενοι πολιτικοί προϊστάμενοι του κτηματολογίου είχαν αποφύγει το θέμα (χαρακτηριστικά, ο προκάτοχος του κ. Κυρανάκη, Θεόδωρος Λιβάνιος, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι το θέμα δεν μπορεί να ανοίξει για λόγους ασφάλειας δικαίου): όταν το κτηματολόγιο καθίσταται οριστικό, η ανατροπή των στοιχείων του δημιουργεί ζητήματα αξιοπιστίας. Πόσο μάλλον, όταν η ρύθμιση δεν αποκλείει την κατοχύρωση μέσω χρησικτησίας, κάτι που μπορούσε κάποιος κακόπιστα να αποπειραθεί, γνωρίζοντας ότι κάποια οικόπεδα δεν έχουν δηλωθεί.

 

Με άλλη ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου, το κτηματολόγιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους δήμους για κάθε μεταβίβαση ακινήτου (για το εμβαδόν του και τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη). Στη συνέχεια ο δήμος υπολογίζει και διαβιβάζει τυχόν οφειλή (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς είσπραξη με τις διατάξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με τον τρόπο αυτό, προετοιμάζεται το έδαφος ώστε να καταργηθεί η υποχρέωση επισύναψης πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις αγοραπωλησίες.

Τέλος, με άλλες ρυθμίσεις στο ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται μηνιαίο επίδομα τους προϊσταμένους γραφείων του κτηματολογίου και τους αναπληρωτές τους που αναλαμβάνουν καθήκοντα νομικού ελέγχου πράξεων (πριν καταχωρισθούν στο κτηματολόγιο).

Bonus και στον πρόεδρο

Επίσης, θεσπίζεται ετήσιο κίνητρο επίτευξης στόχων (έως 15% των ετήσιων απολαβών) για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων διεκπεραίωσης εκκρεμών υποθέσεων. Το παράδοξο είναι ότι το bonus δεν αφορά μόνο τους άμεσα εμπλεκομένους με τον νομικό έλεγχο, αλλά… και τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου.

 

 

 

  Γιώργος Λιάλιος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου