Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Πάολα Ναβόνε: Η ιέρεια του design λατρεύει τη Σέριφο

arthrou

Ταξιδεύει συνεχώς και τα έπιπλά της βρίσκονται στους πιο διακεκριμένους χώρους του κόσμου - Για έναν μήνα τον χρόνο, ωστόσο, κάνει μια παύση και αποσύρεται στο καταφύγιό της στις Κυκλάδες


Τα σημαντικότερα ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής ζωής δηλώνουν οπαδοί της αισθητικής της και το αποδεικνύουν καθώς τα μοντέρνα κομμάτια της βρίσκονται παντού: από τις υπερπολυτελείς βίλες πολιτικών έως τα διάσημα διεθνή ατελιέ μόδας και τις επαύλεις της οικογένειας Bvlgari. Από το portfolio της, ωστόσο, δεν λείπουν και οι προκλήσεις, όπως το design ενός καταστήματος McDonald’s στο Παρίσι, στην περιοχή Οστερλίτς.

H Iταλίδα designer Πάολα Ναβόνε είναι αναμφισβήτητα μια σταρ στο είδος της. Τα έπιπλα αλλά και τα αξεσουάρ της είναι σύγχρονα, ογκώδη και ταυτόχρονα μίνιμαλ, με πρωτότυπες γραμμές που κεντρίζουν εύκολα το ενδιαφέρον.
Οι θαυμαστές της δουλειάς της φυσικά δεν περιορίζονται εντός ιταλικών συνόρων. Την πίστη τους στο ταλέντο της έχουν δηλώσει πολλάκις ο Νίκος και ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, που όχι μόνο συνεργάζονται μαζί της, αλλά έχουν αρκετά κομμάτια της και στα σπίτια τους, σε Αθήνα και Μύκονο. Λάτρεις των δημιουργιών της είναι επίσης ο εκκεντρικός Λάκης Γαβαλάς και ο γκαλερίστας Δάκης Ιωάννου.
unnamed
Όχι μόνο παρακολουθούν κάθε σεζόν τις συλλογές της, αλλά όποτε θέλουν να κάνουν μια αλλαγή στους χώρους τους επιλέγουν τα πιο εντυπωσιακά της σχέδια. Από τα projects της που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα είναι το interior design του εστιατορίου «Interni» στη Μύκονο και η περσινή ανακαίνιση του «Fresh Hotel Athens» στο κέντρο της Αθήνας.

Χρησιμοποιώντας μια παλέτα δροσερών χρωματικών αποχρώσεων και σύγχρονες αναφορές, η Ναβόνε διακόσμησε κάθε δωμάτιο με μινιμαλιστικά γεωμετρικά μοτίβα που άλλοτε παραπέμπουν σε βότσαλα κι άλλοτε στο πλακόστρωτο των δρόμων της Πλάκας.

«Η Πάολα Ναβόνε είναι συνώνυμο του καλού γούστου», λένε οι θαυμαστές της. «Είναι η γυναίκα που έπεισε την Ευρώπη να βάλει στο σπίτι πράγματα χρηστικά μεν, μοντέρνα δε. Μας έμαθε να αγαπάμε τον χώρο μας και να τον φροντίζουμε, καθώς ένας χώρος που εμπνέει χαλαρότητα και cool διάθεση μας κάνει να επιθυμούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτόν, μεταφέροντάς μας ανάλογα συναισθήματα».

Με έδρα το Μιλάνο

Η σχεδιάστρια γεννήθηκε στο Τορίνο, όπου και σπούδασε Αρχιτεκτονική. Από τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα, όμως, μεταφέρθηκε στο Μιλάνο, το κέντρο της μόδας και του στυλ. Εργάστηκε για κάποιο διάστημα σε αρχιτεκτονικό γραφείο προτού τα εγκαταλείψει όλα για να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων για το σπίτι.
3804
IMG_3782

Το ταλέντο της γρήγορα αναγνωρίστηκε ανοίγοντάς της διάπλατα τις πόρτες του design. Αρχισε να σχεδιάζει για brands όπως η Alessi, η Roche Bobois και η Swarovski. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της, η συνεργασία της με τον δημοφιλή οίκο Armani Casa. Οταν ο Αρμάνι τη φώναξε και της έκανε πρόταση να σχεδιάσει για εκείνον, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Η συνεργασία τους κράτησε χρόνια και ήταν επιτυχής. Η δυναμική της και η ανταπόκριση του κόσμου στα σχέδιά της, ωστόσο, την ώθησαν να ανοίξει τα δικά της φτερά.

Στη γαλήνη ενός ελληνικού νησιού

Η εκκεντρική κυρία του design άνοιξε τα φτερά της και η καριέρα της απογειώθηκε. Διεθνείς VIPs υποκλίνονται στις σχεδιαστικές της εμπνεύσεις και αυτό αντανακλάται στις πωλήσεις. Η Πάολα Ναβόνε έχει τον τρόπο να προσδίδει σε οτιδήποτε κι αν είναι αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί καλαισθησία και πρεστίζ. Κάπως έτσι ήρθαν και τα πρώτα βραβεία, όπως το Osaka International Design Award που έχει δοθεί στα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Αν και, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, η καθημερινότητά της περιλάμβανε ταξίδια και συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες, η ιέρεια του design απολαμβάνει να αποσύρεται κατά καιρούς στο προσωπικό της ησυχαστήριο - το σπίτι της στη Σέριφο. Η ντόπια πέτρα, το σίδερο, ο λευκός σοβάς, η τσιμεντοκονία στα δάπεδα και τα παραδοσιακά πήλινα κιούπια δένουν με παράδοξη αρμονία με τις μινιμαλιστικές της δημιουργίες.
IMG_3842

«Πρωτογνώρισα τη χώρα σας όταν μαζί με την αδελφή μου, κατά τα φοιτητικά μας χρόνια, κάναμε τον γύρο της Ιταλίας με ένα FIAT Cinquecento για να καταλήξουμε τελικά στην Ελλάδα. Επισκεφθήκαμε την Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ανακάλυψα την ομορφιά της Κρήτης και πολλών άλλων ελληνικών νησιών.

Εκτοτε η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα των διακοπών μου», λέει στο «Gala» και συνεχίζει: «Οταν πάτησα το πόδι μου στη Σέριφο αισθάνθηκα πως βίωνα τον ορισμό της χαλαρότητας, της μαγείας. Θέλησα να αποκτήσω την προσωπική μου γωνιά εκεί. Τώρα πια είναι ο αγαπημένος μου τόπος. Η Σέριφος είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου δεν δουλεύω, απλά ξεκουράζομαι. Απολαμβάνω την ανατολή του ηλίου ρεμβάζοντας από το κρεβάτι, καθώς πίνω τον καφέ μου.

Ακολουθεί δεύτερος καφές μέχρι να πάρω την απόφαση να σηκωθώ για να ξεκινήσει η μέρα. Το σπίτι αυτό για μένα αντιπροσωπεύει τη χαλάρωση και την καλοκαιρινή ραστώνη. Το άρωμα της θάλασσας και η νησιωτική αύρα είναι ό,τι ωραιότερο μπορώ να φανταστώ για τον περίπου έναν μήνα που αναζητώ λίγο περισσότερο την ηρεμία».

Το σπίτι ακολουθεί απόλυτα το ύφος της Ιταλίδας σχεδιάστριας, χωρίς να χάνει τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα του. «Οι μήνες που το έφτιαχνα ήταν από τους καλύτερους της ζωής μου», θυμάται. «Το καλοκαίρι που τελείωσε το σπίτι, έστειλα από την Ιταλία τα έπιπλα και όταν έφτασα είδα τους εξωτερικούς χώρους γεμάτους με κούτες. Μου ήρθε τρέλα. Εφτιαξα το σπίτι μέσα σε τέσσερις ώρες προκειμένου να μη χαλάσω τις διακοπές μου. Επειτα προμηθεύτηκα διάφορα αντικείμενα τόσο από τη Σέριφο όσο και από γειτονικά νησιά, όπως η Σίφνος.
IMG_3855
IMG_3834

Ισως αυτό να είναι και το πιο γρήγορο interior project που έχω κάνει στη ζωή μου».

Δύο δοχεία βαμμένα λευκά και γυρισμένα ανάποδα, έγιναν τα σημεία στήριξης για το έπιπλο εισόδου. Ενα όμορφο ριγέ χαλί, τα έπιπλα του σαλονιού αλλά και της κρεβατοκάμαρας φέρουν επίσης την υπογραφή της. Το ίδιο και τα φωτιστικά. «Μου αρέσει το γεγονός ότι το σπίτι βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και μπορείς να είσαι σε επαφή μαζί της όλη την ημέρα. Αυτή η αίσθηση είναι ανεκτίμητη. Ισως να μην υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για έναν άνθρωπο σαν εμένα που όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκεται συνεχώς μέσα σε ένα αεροπλάνο αλλάζοντας προορισμούς».

Η Πάολα Ναβόνε αγαπά τη Σέριφο και την ιδιοσυγκρασία των ντόπιων. «Η Σέριφος είναι πια η δεύτερη βάση μου. Μου αρέσει που κυκλοφορώ στα σοκάκια και οι κάτοικοι με χαιρετούν φωνάζοντάς μου “ciao”. Εχω μάθει να μαγειρεύω ελληνικά φαγητά, ενώ όποτε φιλοξενώ Ιταλούς επισκέπτομαι και κάποια τοπικά ταβερνάκια», αναφέρει.

Δεν θα μπορούσα να μην τη ρωτήσω για το φετινό καλοκαίρι. Ο τόνος της φωνής της αλλάζει, σκοτεινιάζει. «Στο Μιλάνο, όπου κατοικώ, τους τελευταίους δύο μήνες η ζωή έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Η πανδημία μάς έπληξε για τα καλά. Ολα πήγαν πίσω, δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο lockdown. Θα ήθελα να ήμουν στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πότε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια και πώς μπορούν εκείνοι που φτάνουν από το εξωτερικό να ταξιδέψουν με το πλοίο προκειμένου να πάνε στα νησιά. Προβλέπω ότι το δικό μου καλοκαίρι φέτος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ; 
Μαρία Λεμονιά protothema.gr
PHOTOS: Enrico Conti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου