Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Κλείνει το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα



Κλείνει με υπουργική απόφαση το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων(ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, «ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του
Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις  εγκαταστάσεις του».
Ειδικότερα, σημειώνεται η «μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ΕΚΠΑΖ έχει «πραγματική αδυναμία» να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές (χειρουργείο, χώρο ανάνηψης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών), στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις.
Έτσι, εντός 6 μηνών – τα φιλοξενούμενα είδη θα πρέπει είτε  να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον.
 
Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας. 
Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, σε έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου