Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτόφωρο στα χρόνια του Μεταξά...

Ας ψάξουν οι νομικοί. Η νομοθεσία μας ( μιλάμε για 21 νόμους, προεδρικά διατάγματα, αναγκαστικούς νόμους, υπουργικές αποφάσεις) εκτός από το αυτόφωρο για αδικήματα Τύπου ,μπορεί να έχει κι άλλα νομοθετικά κατάλοιπα της μεταξικής εποχής.
Όχι τίποτε αλλά για να αποφύγουμε αυτό που
ζούμε σήμερα . Να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για κάτι για το οποίο φταίνε όλοι. Το νομικό σταγονίδιο που ανοίγει το δρόμο για τη σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο των δημοσιογράφων που τα βάζουν με την εξουσία.
Δικαίως ή αδίκως, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το θέμα είναι ότι δεκάδες κυβερνήσεις ασχολήθηκαν κατά καιρούς με το νόμο περί Τύπου , καμιά , όμως δεν σκέφθηκε να απαλείψει την επίμαχη διάταξη – ίσως γιατί τις βόλευε όλες η ύπαρξη της τουλάχιστον ως απειλή πάνω από τα κεφάλια απείθαρχων κονδυλοφόρων.Ας ψάξουν, λοιπόν οι νομικοί.
Η μεταξική περίοδος είναι γεμάτη εκπλήξεις. Σαν και αυτή που εντοπίσαμε και τη μεταφέρουμε γιατί εκτός από σασπένς έχει και …αυτόφωρο!!.
Ο Μεταξάς, λοιπόν, είχε βγάλει ένα νόμο που προστάτευε τα τετράποδα , κυρίως μουλάρια και γαϊδούρια από υπερφόρτωση !
Οι οπαδοί του καμάρωναν ότι ο αρχηγός τους ξεχώριζε για τα δημοκρατικά και φιλοζωικά του αισθήματα. Στην πραγματικότητα όμως, ήθελε να πλήξει τον αντίπαλό του τον Βενιζέλο! Όλη η Κρήτη τότε, ήταν φανατικοί Βενιζελικοί!
Έτσι με την ισχύ πλέον του νόμου, περί «υπερφόρτωσης» στα υποζύγια, αμέσως έστειλε και στρατιά χωροφυλάκων σε όλο το νησί, για την τήρηση του νόμου και επιβολή προστίμων!
Οι απεσταλμένοι του , στάλθηκαν σε όλους τους Νομούς του νησιού, και πήγαιναν για έλεγχο σε κάθε απόμακρο χωριό!
Φυσικά τα πρόστιμα έπεφταν σωρηδόν, γιατί οι περισσότεροι φόρτωναν βαριά τα ζώα τους!
Όσοι αντιδρούσαν, η δεν είχαν να πληρώσουν, οδηγούνταν στο δικαστήριο και από εκεί στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους !
Η τιμωρία έπεφτε επί παντός παραβάτη, ακόμα κι αν το φορτίο ήταν κατώτερο του κανονικού. Τιμωρούσαν επίσης όποιον έδερνε την κατσίκα του και όποιον μάλωνε απλώς το ζώο του!
Ήταν τόσο ακραίοι στα πρόστιμα οι χωροφύλακες του Μεταξά, που ακόμα κι αν έβλεπαν κότα αδέσποτη, η σκύλο, αμέσως έκοβαν πρόστιμο!
Τραγελαφικά και όσα διαμείβονταν στις δικαστικές αίθουσες!
Ένας Κρητικός είχε κατέβει με τον γάιδαρο του στις Μοίρες, για να αγοράσει αλάτι. Το αλάτι τότε ήταν άλεστο, δηλαδή σε σβόλους, το αγόραζαν, σε ποσότητα, και το έβαζαν στα σακούλια η στα τσουβαλάκια.
Ο γεωργός , επειδή δεν είχε σχοινί στο σαμάρι, καβαλίκεψε τον γάιδαρο του, αλλά το σακούλι με το αλάτι το είχε στην πλάτη του, και προχωρούσαν για το χωριό!
Τον έπιασε ,όμως στο δρόμο ο χωροφύλακας, και τον έστειλε στον αγρονόμο. Ο αγρονόμος των Μοιρών, διέταξε αυτόφωρο, έτσι τον πάνε στον δικαστή!
-Δέκα μέρες φυλάκιση! Λέει ο δικαστής!
-Μα κύριε πρόεδρε, εγώ εσήκωνα το αλάτι στη πλάτη μου!
-Έτσι λές; Και ο γάιδαρος εσήκωνε και εσένα και το αλάτι σου μαζί!
Του απαντά ο πρόεδρος. Δέκα μέρες φυλακή!
-Ε, μα δε το κάτεχα δα κύριε πρόεδρε, πως κι ο γαϊδαρός μου έχει και σόι και επαέ μέσα και τον υποστηρίζουνε!
Κόκκαλο ο δικαστής. Αλλά δεν το προχώρησε άλλο.

ΠΗΓΗ: Timelink.gr
TOY MIXAΛΗ ΚΑΝΙΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου