Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«Όχι στη βία κατά των γυναικών» στο 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών που έγινε στη Σέριφο (video)

«Οχι στη βία κατά των γυναικών» είπαν οι Κυκλαδίτισσες, σε συνέδριο που έγινε στη Σέριφο. Εκεί συζητήθηκε το θέμα ταμπού της κακοποίησης των γυναικών, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών βίας.

Τα στόματα παραμένουν σφραγισμένα, ιδιαίτερα στις
κλειστές κοινωνίες. Το στίγμα, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός, αποτελούν το μεγαλύτερο φόβο των γυναικών θυμάτων βίας.
Η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου τονίζει: Είναι ένα θέμα ταμπού. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες δυσκολεύονται οι γυναίκες να το συζητήσουν και πραγματικά η πρωτοβουλία της ομοσπονδίας γυναικών Κυκλάδων και του συλλόγου γυναικών Σερίφου είναι σημαντική, να ανοιχτεί το θέμα αυτό, να συζητηθει, γυναίκες να πάρουν πρωτοβουλίες, να συνεργαστούν μέσω της αλληλεγγύης να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό που μας απασχολεί.

Η Ισιδώρα Γαλανού, Πρόεδρος Συλλόγου γυναικών Σερίφου η Ανδρομέδα λέει: Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες. Όταν δέχεται βία μια γυναίκα από οποιονδήποτε, είτε από τον σύζυγό της, είτε από τον σύντροφό της ή από κάποιον από το περιβάλλον της μετά όλη αυτή την βια που δέχεται την εκπέμπει και στην οικογένεια της και στα παιδιά της και στην οικογένεια της και στους μελλοντικούς συντρόφους της την κυνηγάει για πάντα για μια ολόκληρη ζωή. 

Οι κυκλαδίτισσες λένε όχι στη βία και συναντήθηκαν στην καρδιά της πανέμορφης Σερίφου για να συζητήσουν με ειδικούς από όλους τους κλάδους, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κακοποιητικών φαινομένων, στο 10ο Πακυκλαδικό συνέδριο Συλλόγων Γυναικών.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του ΚΕΘΙ με συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου.

Η Άννα Μαυρουδή, Αντιπρόεδρος ομοσπονδίας γυναικών Κυκλάδων και περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου δηλώνει: Υπάρχει η ομοσπονδία συλλόγων γυναικών Κυκλάδων, από 14 συλλόγους σε 11 νησιά οι οποίες θα φτιάξουν ένα άτυπο δίκτυο στήριξης …και θα μπορεί κάθε γυναίκα να προσφύγει στους συλλόγους και να ζητήσει βοήθεια με πλήρη εχεμύθεια.

Η Ανθυπαστυνόμος Αθανασία Μπούλιαρη, υπευθ. Γραμματείας γυναικών Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων επισημαίνει ότι «στόχος της ένωσης μας είναι, να ξεπεράσουν οι γυναίκες τον φόβο, την ντροπή και την αμηχανία που αισθάνονται να αυξηθούν τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και να νοιώσουν ότι αστυνομικός σημαίνει αρωγός».

Το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, περιλαμβάνει ένα δίκτυο υποστήριξης 62 δομών, με 40 συμβουλευτικά κέντρα, 21 ξενώνες φιλοξενίας (για τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους) και την τηλεφωνική γραμμή Σος 15900 κατά της βίας, που λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, σε 24ωρη βάση, με χρέωση μιας αστικής μονάδας.

Η Φωτεινή Κούβελα, Γενική γραμ. ισότητας των φύλων στο Υπ. Εσωτερικών τονίζει ότι «στα συμβουλευτικά κέντρα η γυναίκα παρακολουθεί δωρεάν και με κάθε εχεμύθεια, συμβουλευτική κοινωνική στήριξη, ψυχολογική στήριξη, εργασιακή στήριξη που βάλαμε τελευταία και στους ξενώνες μπορούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα να φιλοξενηθούν και οι γυναίκες και τα παιδιά τους μέχρι κάποια ηλικία βέβαια όταν θέλουν να φύγουν από την κακοποιητική σχέση και δεν έχουν που να πάνε».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύθηκαν έργα μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, στο πλαίσιο διαγωνισμού με τίτλο: «Η Κυκλαδίτισσα της δημιουργίας και της προφοράς λέει ΟΧΙ σε κάθε μορφή βίας».

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου