Σάββατο 21 Απριλίου 2018

HOPEgenesis: Εθελοντές ιατροί περιθάλπουν εγκύους σε 36 νησιά

Το πρώτο κλάμα μωρού, ακούστηκε μετά από χρόνια στους Φούρνους Ικαρίας, στο Αγαθονήσι στην Κάσο… Σε όμορφες πλην όμως απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που μέχρι πρότινος είχαν μηδενικές γεννήσεις.
 Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της παρέμβασης της αστικής μη κερδοσκοπικές οργάνωσης HOPEgenesis, που έχει ως όραμα της, την
ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν την πλήρη κάλυψη των αναγκών μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος έως και τη γέννα.
 
 Η HOPEgenesis ιδρύθηκε το 2015, με την προσοχή της να στρέφεται στις γυναίκες των απομονωμένων νησιωτικών περιοχών και σε στενή συνεργασία και με τις τοπικές κοινότητες προσφέρει ασφάλεια στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν και κίνητρα στις υπόλοιπες να γεννήσουν.

“Η ομάδα μας ταξίδευε για πολλά χρόνια σ’ αυτές τις ακριτικές περιοχές, μέσω άλλων δράσεων όπως η Ομάδα Αιγαίου, το Υγεία, κ.ο.κ …και παρατηρούσαμε κατ’ αρχήν ότι οι γυναίκες σ’ αυτές τις περιοχές είχαν πάρα πολύ φτωχή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι τα τελευταία χρόνια βλέπαμε όλο και λιγότερες  εγκυμονούσες και όλο και λιγότερα μωρά” είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο ιδρυτής της οργάνωσης HOPEgenesis , Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Στέφανος Χανδακάς.

Αποκορύφωμα ήταν το 2015, όπως εξηγεί ο κ. Χανδακάς, όταν συζητώντας με το δήμαρχο Φούρνων Ικαρίας, που αριθμεί περίπου σε 1.300 κατοίκους, εξήγησε ότι το μικρότερο παιδί είναι πέντε χρόνων. “Μας έλεγε  ότι θα υπήρχε πρόβλημα, κάτι που σημαίνει …πρόβλημα με το νηπιαγωγείο, δε θα έρθει ο δάσκαλος, αλλάζει το δρομολόγιο του πλοίου…. μια σειρά δηλαδή από γεγονότα τα οποία αποτελούν προέκταση του προβλήματος,σ’ αυτές τις μικρές περιοχές , των μη γεννήσεων παιδιών.” σημειώνει στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Και γύρω γύρω πόλη».

“Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τις περιοχές με το οξύτερο πρόβλημα που είχαν ξαφνικά μηδενικές γεννήσεις, στους Φούρνους στο Αγαθονήσι, κ.ο.κ. Υιοθετήσαμε 27 περιοχές το 2015 που σήμερα έφθασαν τις 36”.

Πρόκειται για τα νησιά : Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Ηρακλειά, Θύμαινα, Κάλαμος, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελλόριζο, Καστός, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Λειψοί, Μεγανήσι, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σέριφος, Σίκινος, Σκόπελος, Σκύρος, Σχοινούσα, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.

Η οργάνωση όπως είπε ο κ. Χανδακάς αναλαμβάνει δωρεάν όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης τα οποία μπορούν να προκύψουν σε μια γυναίκα, από το ιατρικό κομμάτι τις εξετάσεις, τα επείγοντα τις μετακινήσεις .

Η ομάδα αποτελείται από 16 γυναικολόγους και μαίες, συνεργάζεται με έξι νοσηλευτικά ιδρύματα ,  σε Ρόδο, Χίο, Σύρο, Βόλο, Αθήνα και Πάτρα, και υποστηρίζεται από μια ομάδα 55 εθελοντών. 

Από τη στιγμή που υιοθετείται το νησί ή η απομακρυσμένη ηπειρωτική περιοχή, η γυναίκα που είναι έγκυος επικοινωνεί με την ομάδα και μπορεί να μετακινηθεί δωρεάν στο πλησιέστερο συνεργαζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα, να κάνει δωρεάν όλες τις εξετάσεις, τον τοκετό, έως τη στιγμή που επιστρέψει με ένα μωράκι στο σπίτι της.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όπως είπε ο κ. Χανδακάς. “Στους Φούρνους που ήταν το πρώτο νησί έχουμε αυτή τη στιγμή δέκα μωρά μέσα σε δύο χρόνια, τρία στην Κάσο όπως και στο Αγαθονήσι, και συνολικά έχουμε περισσότερα από τριάντα πέντε μωρά.”. Ο ιδρυτής της HOPEgenesis, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συνδυασμό ιατρικής ομπρέλας και οικονομικής στήριξης που ανατρέπει το πρόσημο. “Βλέπουμε ότι γεννιούνται παιδιά.

 Επιστρέφοντας οι γυναίκες δίνουν  το έναυσμα και σε άλλες να ξανακάνουν παιδιά. Νομίζαμε ότι η υπογεννητικότητα ήταν επακόλουθο της οικονομικής κρίσης και άρα το βασικό κίνητρο θα ήταν οικονομικό. Είδαμε ότι το βασικό κίνητρο ήταν η ομπρέλα ασφάλειας.  

Αισθάνονται ότι υπάρχει ομάδα ανθρώπων που τις φροντίζει τους  δίνει ψυχολογική υποστήριξη, έχουν πλήρη ιατρική και υποστηρικτική κάλυψη που φαίνεται να έλλειπε»

Στόχος της οργάνωσης είναι στο μέλλον να επεκταθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Με βήματα προσεκτικά και με σχεδιασμό.
Φρόσω Ζαγορίτου

Πηγή:athina984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου