Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Τσουχτερό πρόστιμο σε ψαροντουφεκά (από φωτογραφία στο... facebook) για το σπάνιο είδος «Σαλάχι καρχαρία» που αλίευσε!

Ψαροντουφεκάς σήκωσε στο προφίλ του μία ρίνα, χτυπημένη με ψαροτούφεκο. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, είδε την δημοσίευση και κατήγγειλε το γεγονός στο κεντρικό Λιμεναρχείο Κω.
Για απολογία και επιβολή προστίμου κλήθηκε ψαροτουφεκάς στη Κω από το κεντρικό λιμεναρχείο της Κω έπειτα από καταγγελία. Η ρίνα, είδος  ψαριού με την
ονομασία Rhinobatos cemiculus (Σαλάχι καρχαρίας) ανήκει στα προστατευμένα είδη και όπως είχαμε γράψει στο άρθρο «Τέλος στο ψάρεμα , τη διακίνηση και εμπορία ειδών καρχαριών και σελαχιών» έχει απαγορευτεί το ψάρεμά τους.

 Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις (τσουχτερό πρόστιμο), μιας και επρόκειτο για σπάνιο και προστατευόμενο είδος (η αλίευσή του πάντως  έγινε τέλη Απριλίου και όχι Μάιο που ισχύει η γενική απαγόρευση).

Με την ευκαιρία αυτή το Λιμεναρχείο ενημερώνει άπαντες μέσω του τύπου, των αλιευτικών συλλόγων, φορέων κλπ, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για την προστασία αυτών των σπάνιων ειδών: www.hcg.gr/alieia Αλιεύματα Θαλάσσια Θηλαστικά.
Θέμα: «Προστασία ειδών καρχαριών και σελαχιών».
Με την παρούσα, υπενθυμίζουμε / ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας συγκεκριμένα είδη καρχαριών και σελαχιών, τα οποία απαγορεύεται να αλιεύονται – διατηρούνται επί σκαφών – πωλούνται – εκτίθενται προς πώληση.
  • Δεδομένου ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο υπ’ όψη αντικείμενο, επισημαίνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, για ειδικότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις, μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας καθ’ όλο το 24ωρο (τηλ. 2242026594), καθώς και στους Λιμενικούς Σταθμούς Καρδάμαινας (τηλ. 2242091553) και Νισύρου (τηλ. 2242031222), ενώ, επίσης, οδηγός αναγνώρισης των εν λόγω ελασματοβράγχιων υπάρχει στο διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ακολουθώντας τη διαδρομή www.hcg.gr/alieia Αλιεύματα Θαλάσσια Θηλαστικά.
  • Θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωσή μας, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των κείμενων διατάξεων, ώστε να εντοπισθούν οι παραβάτες και να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι οποίες είναι βαρύτατες.
    Εκ της Λιμενικής Αρχής Κω

* 40 είδη ψαριών της Μεσογείου  απειλούνται με εξαφάνιση
Τα Μεσογειακά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του τόνου, του λαυρακιού και μπακαλιάρου, κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης, της θαλάσσιας υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και της ρύπανσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Συνολικά, περισσότερα από 40 είδη ψαριών της Μεσογείου  είναι απειλούμενα
στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών.

Σχεδόν το ήμισυ των ειδών των καρχαριών και σαλαχιών της Μεσογείου απειλουνται με εξαφάνιση,.  14 από τα 15 είδη  χονδριχθύων   είναι  άκρως απειλούμενα. Το 15ο είναι ένα οστεώδες ψάρι, ο κοινός γοβιός ή Pomatoschistus microps, το οποίο εχει  μείωση του πληθυσμού, κατ ‘ 80%  τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως από τις ζημιές στον φυσικό της χώρο και τυχαίων συλλήψεων.

Η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να «ενισχύσουν τους αλιευτικούς κανονισμούς, να δημιουργήσουν νέα θαλάσσια πάρκα, τη μειώσουν την ρύπανση και  να αναθεωρήσουν τις ποσοστώσεις αλιείας, ιδίως για τον αριθμό  που επιτρέπεται να αλιευτούν από  για τα απειλούμενα είδη.»
Ο κατάλογος των απειλούμενων μεσογειακων ψαριων. http://cmsdata.iucn.org/downloads/overview_of_the_conservation_status_of_the_marine_fishes_of_the_mediterranean_sea_rep.pdf

ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Isurus oxyrinchus καρχαρίαςCR
Lamna nasus CR καρχαρίας
Carcharias taurus καρχαρίας CR
Gymnura altavela Σαλάχι πεταλούδα
Pristis pectinata πρίστης CR
Pristis pristis πρίστης  CR
Dipturus batis σαλάχι CR
Leucoraja circularis Circulaire σαλάχι CR
Leucoraja melitensis  Σαλάχι Malte CR Endemic
Rostroraja alba Μικρό σαλάχι CR
Oxynotus centrina αχινόγατος CR
Squatina aculeata CR
Squatina oculata CR
Squatina squatina βιολί CR
Pomatoschistus microps  Μικρογωβιός CR

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ

Carcharhinus plumbeus  EN καρχαρίας


Mustelus asterias  EN γαλέος


Mustelus mustelus  EN γαλέος


Carcharodon carcharias EN σκυλόψαρο


Mobula mobular EN διαβολόψαρο


Raja undulata  EN σαλάχι


Rhinobatos cemiculus  EN Σαλάχι καρχαρίας


Rhinobatos rhinobatos  EN Σαλάχι


Squalus acanthias EN σκυλόψαρο


Pomatoschistus tortonesei EN Endemic


Thunnus thynnus EN γλουπαίος


Epinephelus marginatus EN ροφός


Syngnathus taenionotus EN Endemic Σακοράφα της. Αδριατικής


ΤΡΩΤΑ
Prionace glauca  VU καρχαρίας
Sphyrna zygaena VU πατερίτσα
Heptranchias perlo VU καρχαρίας
Hexanchus griseus VU καρχαρίας
Alopias vulpinus VU σκυλόψαρο
Cetorhinus maximus VU σαπουνάς
Odontaspis ferox VU καρχαρίας
Centrophorus granulosus VU κεντρόνι
Merluccius merluccius VU μπακαλιάρος
Opeatogenys gracilis VU Endemic Πυγμαίος. λεπαδόγαστρος
Pomatoschistus minutus VU Γωβιουδάκι
Labrus viridis VU χειλού
Sciaena umbra VU σκιός
Umbrina cirrosa VU μυλοκόπι
Dentex dentex VU συναγρίδα

Πηγή: http://elerpe.org/Red_Data_Greece.pdf
 Aegeanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου