Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

300 λαγοκέφαλοι στα δίχτυα ψαρά – σε απόγνωση οι ψαράδες

 

Οι λαγοκέφαλοι παραμένουν στην Κρήτη και δημιουργούν προβλήματα. Αυτή η ψαριά όμως δεν έχει προηγούμενο, καθώς μέσα στα δίχτυα πιάστηκαν αποκλειστικά τα τοξικά ψάρια…

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένας συχνός πονοκέφαλος για τους ψαράδες στην Κρήτη, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Ο ψαράς σήκωσε τα δίχτυα του και είδε

εικόνες, που όπως λέει δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Οι λαγοκέφαλοι που είχαν πιαστεί ξεπερνούσαν τα 300 κιλά, με άλλους να έχουν καταφέρει να βρουν διέξοδο και να επιστρέφουν στα νερά του Αιγαίο

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά δεκάδες κιλά λαγοκέφαλοι ψάρεψε στα δίχτυα του, ο Λάμπης Τζαράκης Πρόεδρος Αλιεών νομού Ιεράπετρας, στην Κρήτη. Ο κύριος Τζαράκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη είπε ότι «οι λαγοκέφαλοι αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο για τους ψαράδες της περιοχής, ωστόσο όπως παραδέχτηκε τη χθεσινή ψαριά δεν την έχει ξαναδεί στα 55 χρόνια που βρίσκεται στη θάλασσα και ψαρεύει.»

Οι πρώτοι λαγοκέφαλοι εμφανίστηκαν στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης το 2001, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το 2008, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ. Κάθε μέρα βγάζουμε 40 με 50 κομμάτια λαγοκέφαλους», πρόσθεσε ο κύριος Τζαράκης εξηγώντας ότι αυτό «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς οι λαγοκέφαλοι καταστρέφουν τον εξοπλισμό (δίχτυα ή παραγάδι), αφού έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν σε ζωντανά ψάρια τα οποία είναι εγκλωβισμένα και σκίζοντας τα δίχτυα να τα τρώνε.»

Το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους συνεχώς επιδεινώνεται

Πριν μερικές μέρες «έριξαν» στη θάλασσα τα αλιευτικά τους οι ψαράδες της Ιεράπετρας, για να ξεκινήσουν τη νέα αλιευτική περίοδο, με την ελπίδα ότι θα έχουν καλές ψαριές με μείωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, που «κλέβουν» τα αλιεύματα τους πάνω από τα δίχτυα τους, καταστρέφοντας με τα κοφτερά τους δόντια και τα αλιευτικά τους εργαλεία.

Στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι αλιείς κατάφεραν να πάνε για ψάρεμα μόνο δυο φορές. Και στα δυο αυτά ταξίδια για ψάρεμα στη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, έπιασαν στα δίχτυα τους εκατοντάδες κιλά ψάρια, με τη διαφορά ότι αυτά τα ψάρια δεν ήταν βρώσιμα .. ήταν οι πασίγνωστοι πλέον τοξικοί λαγοκέφαλοι. Και ήταν όλοι γύρω στο ένα κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και έχουν αρχίσει το καταστροφικό τους έργο νέες γενιές, που μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το περασμένο καλοκαίρι είχαν πιαστεί λαγοκέφαλοι μέχρι και 12 κιλών στην Ιεράπετρα.

Το πρωί της Τετάρτης το αλιευτικό «Αργοναύτης» με καπετάνιο τον πρόεδρο των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπη Τζαράκη, δένει στο λιμάνι και ξεφορτώνει την μικρή ψαριά του την οποία παραλαμβάνει γνωστός ψαρομανάβης της περιοχής .

«Καταφέραμε να σώσουμε από τα δόντια των λαγοκέφαλων 7 κιλά μπαρμπουνάκια, όλα κι όλα.

Τα άλλα ψάρια που πιάσαμε βρίσκονται κομματιασμένα μέσα στα στομάχια των λαγοκέφαλων, που τα έφαγαν μαζί και τα δίχτυα μας, γεμίζοντας τα αλιευτικά μας εργαλεία αξίας 7000 ευρώ τρύπες, για να μας βάλουν να τα ράβουμε μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να τα επιδιορθώσουμε.

Μας έφαγαν 300 κιλά βρώσιμα ψάρια αξίας 3500 ευρώ και μας άφησαν αυτά τα λίγα μπαρμπούνια αξίας 150 ευρώ, με τα οποία πρέπει να πληρώσουμε τα πετρέλαια που έχουν φτάσει στα ύψη , το πλήρωμα του αλιευτικού και τα δολώματα που πρέπει να αγοράσουμε για να ξανά πάμε για ψάρεμα αν βάλουμε παραγάδια.

Πάνω στα δίχτυα μας στη νήσο Χρυσή πιάστηκαν 300 μεγάλοι τοξικοί λαγοκέφαλοι βάρους ενός κιλού ο καθένας. Τους περισσότερους τους πετάξαμε στη θάλασσα και κρατήσουμε γύρω στους εκατό για να τους δείτε και για να ιδούν και οι αρμόδιοι τι τραβάμε από το 2008 μέχρι σήμερα , δίνοντας έναν τεράστιο άνισο αγώνα, με τους Λεσεψιανούς μετανάστες, με την πολιτεία να αρνείται να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της λαίλαπας.

Μας είπαν ότι θα μας επιδοτήσουν να τα ψαρεύουμε για να μειώσουμε τον πληθυσμό τους. Μας είπαν ότι θα μας επιδοτήσουν να τα ψαρεύουμε για να τα κάνουν ιχθυάλευρα η λιπάσματα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής μας στήριξης , αφού η δουλειά μας έχει γίνει πλέον ασύμφορη. Γνωρίζουν ότι θέλουμε στήριξη. Αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα , εκτός από μια μικρή κορονοενίσχυση που μας έδωσαν και αυτή δεν την έχουμε πάρει όλοι οι ψαράδες», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Ενώ το πλήρωμα του αλιευτικού «Αργοναύτης» απλώνει πάνω στον προβλήτα του λιμανιού τους λαγοκέφαλους για να τους μελετήσουμε , ο επαγγελματίας αλιέας Κωστής Τζωρτζάκης με τον Κώστα Χαραλαμπάκη, ανοίγουν τα στομάχια δυο εξ αυτών των τοξικών ψαριών, για να μας δείξουν ότι οι καταγγελίες όλων των ψαράδων για την καταστροφή που προκαλούν είναι απόλυτα τεκμηριωμένες.

«Είδατε ότι μπροστά σας ανοίξαμε τα στομάχια δυο λαγοκέφαλων και διαπιστώσατε ότι εκτός από τα κομμάτια των βρώσιμων ψαριών που μας αρπάζουν πάνω από τα δίχτυα μας, τρώνε μαζί και τα ίδια τα δίχτυα, γεμίζοντας τα τρύπες και συνεπώς καταστρέφοντας και τα εργαλεία της δουλειάς μας. Κινούνται σε ομάδες και κάνουν την επίθεση τους όλα μαζί. Δεν κυνηγούν τα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα , αλλά επιλέγουν να επιτίθενται σε αυτά που είναι πιασμένα πάνω στα δίχτυα και στα παραγάδια μας. Ορμούν στα ψάρια που δεν κινούνται γιατί είναι ο σίγουρος σταθερός στόχος. Όταν μας αρπάζουν τα ψάρια από τα παραγάδια , τρώνε μαζί και τα αγκίστρια μας», συμπληρώνει ο κ Κώστας Τζωρτζάκης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου κ Γιώργος Τσιφετάκης, παρέδωσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περασμένη Τρίτη τη μελέτη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ για το πρόβλημα των ψαράδων με τους λαγοκέφαλους.

«Η μελέτη αυτή καταλήγει ότι, στο Νομό Λασιθίου η ζημία που έχει κάθε χρόνο ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος λόγω των επιθέσεων των λαγοκέφαλων ξεπερνά τις 8.500 ευρώ. Ζητούμε αυτή τη ζημιά να μας την καλύψει το ελληνικό κράτος και να πάρει κάποια από τα μέτρα που προτείνονται από τους μελετητές. Θα κάνουμε και άλλες συναντήσεις στο υπουργείο για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα» μας είπε κλείνοντας ο κ Γιώργος Τσιφετάκης.

Πηγή: Κείμενο-Φωτογραφίες: Νίκος Πετάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου